Varenje je proces kojim telo razlaže hranu na hranljive materije i energiju, koji podržavaju vitalne funkcije. Počinje u ustima i nastavlja se kroz želudac, creva i druge organe. Zdrav sistem za varenje je važan za sveukupno zdravlje jer podržava imunitet, gubitak težine, nivo energije i pomaže nam da se osećamo bolje.Da biste obezbedili dobar sistem za varenje, u jutarnju ishranu možete uključiti namirnice koja će unaprediti zdravlje creva i doprineti ravnijem stomaku. Grupa stručnjaka za SheFinds izdvojila je nekoliko takvih namirnica, koje ističemo u nastavku.Namirnice koje poboljšavaju probavuJogurtJogurt nije samo ukusan i raznovrstan doručak, već je i izvor brojnih zdravstvenih prednosti, posebno za creva. Bogat je probioticima koji su neophodni za uravnoteženu crevnu mikrobiotu. Dijetetičarka Mišel Sari ističe da je jogurt „neophodan za uravnoteženu crevnu mikrobiotu, koja je ključna za zdravlje probave i imuniteta“, piše Index.hr.Kada je reč o prednostima jogurta za mršavljenje, dijetetičarka napominje da kombinacija proteina i probiotika ne samo da podržava varenje, već doprinosi i osećaju sitosti, što ga čini vrednim dodatkom ishrani koja ima za cilj gubitak kilograma.„Porcija jogurta sa oko 12 grama proteina pomaže u sitosti, smanjujući ukupan unos kalorija, što je korisno za gubitak težine“, objašnjava on i dodaje: „Kalcijum i proteini u jogurtu mogu stimulisati termogenezu i metabolizam masti, što znači da uključivanje jogurta u vašu ishranu može pomoći telu da sagore više kalorija“.Foto: Shutterstock/Rimma BondarenkoKefirJoš jedan proizvod koji možete češće konzumirati je kefir. Medicinska sestra Sara Anderson objašnjava za SheFinds da je fermentisana hrana poput kefira „puna korisnih bakterija koje podržavaju zdrav sistem za varenje“, unoseći dobre bakterije i izbacivajući loše. Takođe imaju antiinflamatorna svojstva, što ih čini odličnim izborom za opšte zdravlje.Kefir je vrsta fermentisanog jogurta, poznatog po tome što podržava imuni sistem i smanjuje težinu simptoma netolerancije na laktozu.Nutricionistkinja Samanta Kaseti objašnjava da je „jedno istraživanje pokazalo da konzumiranje šest porcija fermentisane hrane dnevno, kao što je kefir, poboljšava raznovrsnost mikrobioma i smanjuje markere upale. Ovi faktori mogu smanjiti rizik od mnogih stanja, uključujući autoimune bolesti, tip 2 dijabetes, bolesti srca i poremećaji raspoloženja poput depresije i anksioznosti.“BobiceRedovna konzumacija bobičastog voća donosi brojne zdravstvene prednosti. Konsultant za ishranu Solveig Eitungjerde ističe da ovo malo voće sadrži visok udeo nerastvorljivih vlakana koja podstiču redovno pražnjenje creva i hrane korisne crevne bakterije. Njihov visok udeo antioksidanata dodatno doprinosi opštem zdravlju.„Dodajte ih u jogurt, žitarice ili ih konzumirajte kao užinu“, preporučuje ona, dodajući: „Bobičasto voće pruža sladak i hranljiv dodatak obrocima i lako povećava unos vlakana“.Foto: Shutterstock/New Africa OvasOvas je izuzetno korisna namirnica, posebno za zdravlje organa za varenje. Bogat je beta-glukanom, vrstom rastvorljivih vlakana koja podržavaju crevne bakterije i pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Ova vlakna stvaraju supstancu nalik gelu u crevima koja može pomoći u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi i povećanju sitosti.„Napravite ovsene pahuljice za doručak, dodajte ih u smutije ili ih koristite u pečenju“, predlaže Eitungjerde. Uključivanje zobi u ishranu je jednostavno i raznovrsno, što olakšava povećanje unosa vlakana.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.