Kako biste podstakli sagorevanje masti i bolje zdravlje creva jako je važno da unosite hranu bogatu vlaknima. One pomažu u regulisanju varenja, održavanju uravnoteženog mikrobioma creva i produžavaju osećaj sitosti, što smanjuje želju za nezdravim grickalicama i slatkišima i podstiče gubitak telesne mase.Stručnjaci su otkrili najbolje namirnice bogate vlaknima koja vam mogu pomoći da izgubite višak masti i poboljšate zdravlje creva. Da bi imale efekta, najbolje bi bilo da ih konzumirate svaki dan ili bar nekoliko puta nedeljno. U nastavku saznajte o kojim namirniciama je reč, prenosi Index.hr.Namirnice koje su dobre za zdravlje creva i gubitak mastiOvasOvas je bogat brojnim blagodetima, posebno za varenje. Dijetetičarka Akankša Kulkarni naglašava važnost ove žitarice u povećanju sitosti i stabilizaciji nivoa šećera u krvi, posebno kod ljudi starijih od 40 godina koji mogu biti izloženi većem riziku od insulinske rezistencije.„Beta-glukan, protein prisutan u ovsu, stvara supstancu nalik gelu u crevima, usporavajući varenje i pružajući duži osećaj sitosti“, objašnjava ona za SheFinds.Pored toga, zob deluje kao prebiotik, hrani dobre bakterije u crevima i poboljšava apsorpciju hranljivih materija, što je ključno za zdravlje probave. Dodavanje ovsa u vašu svakodnevnu ishranu je jednostavno i raznovrsno, može se konzumirati kao ovsena kaša, dodati u smutije ili koristiti za pečenje.Čia semenkeČia semenke su još jedna nutritivna bomba bogata vlaknima. „Sadrže 10 grama vlakana u samo dve supene kašike, što ih čini odličnim izvorom rastvorljivih vlakana“, ističe dijetetičar. Kada se pomešaju sa vodom, čia semenke formiraju supstancu nalik gelu koja ne samo da pomaže u kontroli apetita, već i reguliše varenje, sprečavajući uobičajene probavne bolesti povezane sa starenjem.Pored toga, omega-3 masne kiseline u čia semenkama deluju protivupalno, doprinoseći zdravlju creva. Dijetetičarka predlaže dodavanje čia semenki u jogurte, salate ili pravljenje čia pudinga kako biste uživali u njihovim prednostima bez ugrožavanja ukusa.SočivoSočivo je odlično za varenje i zdravlje srca. „Bogatstvo rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana čini sočivo odličnim saveznikom za probavni sistem“, dodaje dijetetičarka. Rastvorljiva vlakna u sočivu pomažu u kontroli apetita i održavanju zdrave telesne težine, dok nerastvorljiva vlakna podstiču redovno varenje i sprečavaju zatvor.Visok sadržaj vlakana u ovom biljnom proteinu može pomoći u snižavanju holesterola, što je važno za osobe starije od 40 godina koje mogu biti pod većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Sočivo se lako može uključiti u ishranu kroz supe, čorbe, salate ili kao deo vegetarijanskih pljeskavica.BananeBanane su odličan izvor dugotrajne energije i jedna su od najboljih vlaknastih ugljenih hidrata za brži metabolizam i smanjenje nadimanja. Uobičajena je zabluda da su banane loše po zdravlje zbog visokog sadržaja kalorija, ali zapravo pružaju dugotrajniji osećaj sitosti od mnogih drugih voća, što ih čini odličnim dodatkom ishrani za mršavljenje.Nutricionistkinja Klara Loson objašnjava: „Postoji snažna veza između visokog unosa vlakana i niže telesne mase, jer telu treba duže da svari vlakna. To znači da se duže osećate sito, smanjujući potrebu za nezdravim grickalicama“.Zelene, nezrele banane su posebno korisne za mršavljenje jer sadrže otporan skrob, vrstu ugljenih hidrata koji se teško vari. Loson preporučuje da jedete dve banane uz doručak nakon dve čaše vode za maksimalnu korist.CveklaCvekla je još jedna hrana bogata vlaknima koja može pomoći u smanjenju masnih naslaga. Ovo korenasto povrće sadrži 3,4 grama vlakana, što pomaže u ublažavanju problema sa varenjem i gubitku težine. „Cvekla je bogata vlaknima i sadrži betain, enzim koji pomaže varenju“, kaže dijetetičarka Dana Elis Hanes.Takođe, cvekla doprinosi hidrataciji, što je posebno važno jer sa godinama često pijemo manje tečnosti. „Hrana bogata vlaknima, poput svežeg povrća, integralnih žitarica i voća, sadrži vlagu koja pomaže varenju“, dodaje Hanes.JečamJečam je žitarica bogata vlaknima koja donosi brojne zdravstvene prednosti. Njegova kombinacija rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana doprinosi zdravlju digestivnog sistema, snižava nivo holesterola i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Pored toga, ječmena vlakna stabilizuju nivo šećera u krvi, podržavajući opšte zdravlje.Avokado„Avokado je jedan od najzdravijih izvora masti na svetu“, kaže dijetetičar Džesi Feder. Pored toga što je bogat mononezasićenim mastima, sadrži i obilje vlakana, vitamina B, C, E i K, folata, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata.Zahvaljujući visokom sadržaju zdravih masti, avokado podržava zdravlje mozga i optimalan nivo holesterola, koji su neophodni za zdravlje srca. Pored toga, vlakna u avokadu poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija i doprinose opštem zdravlju probavnog sistema.ArtičokeNe potcenjujte moć artičoka. Prema Alani Kejt Derik, treneru sportske ishrane, „artičoke su pravi saveznik u smanjenju nadimanja, sa oko 10 grama vlakana po srednjoj artičoki“.Specifična vrsta vlakana koju artičoka sadrži hrani dobre bakterije u crevima, poboljšavajući varenje. Derik preporučuje pečenje na roštilju ili jedenje kuvanih listova sa umakom na bazi jogurta za ukusan i zdrav obrok.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
8
sledeći članak