Početna » Čokoladni raspucanci: Prhki kolačići karakterističnog izgleda koji su idealna praznična poslastica

Čokoladni raspucanci: Prhki kolačići karakterističnog izgleda koji su idealna praznična poslastica

by admin

Čokoladni raspucanci su slatki prhki kolačići intenzivnog ukusa i vrlo zanimljivog izgleda, koji su kao stvoreni za praznično posluženje. Hrskavi spolja, a meki iznutra, ovi kolačići tope se u ustima, pa im je vrlo teško odoleti…Čokoladni raspucanci prave se brzo i lako, a još brže nestaju sa tanjira. Iako su već dovoljno aromatični, možete ih obogatiti i drugim omiljenim dodacima po želji. Savršeni su u bilo kojoj kombinaciji, a tačan recept za ovu neodoljivu prazničnu poslasticu, koji smo pronašli na sajtu Punkufer, pogledajte u nastavku:Čokoladni raspucanciSastojci:
170 g crne čokolade
115 g putera
2 jajeta
100 g običnog brašna
125 g šećera (smeđeg ili belog)
20 g gorkog kakaa
1 kašičica praška za pecivo
1 i po kašičica đumbira u prahu
1 kašičica cimeta
1 kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
šećer u prahu za valjanjeFoto: Shutterstock/TalyaAL Priprema:
U činiji pomešajte i prosejte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, đumbir u prahu i prstohvat soli.
Čokoladu i puter zajedno otopite na pari. Ostavite da se ohladi 10 minuta, pa dodajte šećer i dobro promešajte.
Zatim u čokoladnu smesu dodajte jedno po jedno jaje, pa dobro izmešajte ručno, a zatim dodajte i ekstrakt vanile. Na kraju postepeno dodajte i suve sastojke i sve dobro izmešajte.
Smesu stavite u frižider na najmanje 2 sata (može i preko noći) da se lepo stegne.
Kašikom (ili kašikom za sladoled) vadite smesu i rukama oblikujte kuglice veličine oraha.
Uvaljajte kuglice u šećer u prahu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ne treba da ih pritiskate, ali pazite da razmak između kuglica bude najmanje 4-5 cm, jer će se tokom pečenja raširiti.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C (po mogućnosti sa ventilatorom) oko 10-12 minuta.
Nakon pečenja, ostavite ih da se malo ohlade, a zatim ih izvadite iz pleha i stavite na rešetku da se potpuno ohlade.
Čuvajte u zatvorenoj limenoj kutiji 7 do 10 dana.Čokoladni raspucanci su izvrsni uz kafu, čaj ili kuvano vino. Uživajte!

Slični članci

Ostavite komentar