Početna » Ishrana u sezoni alergija: Šta pomaže, a šta može da pogorša simptome?

Ishrana u sezoni alergija: Šta pomaže, a šta može da pogorša simptome?

by admin

Sezona alergija mnogima donosi kijanje, suzne oči, svrab u grlu i nosu, ali ono što mnogi ne znaju jeste da određene namirnice mogu igrati važnu ulogu u ublažavanju ili pojačavanju tih simptoma. Kako za 24sata.hr objašnjava nutricionistkinja Adrijana Miletić Gospić iz Dečje bolnice Srebrnjak u Zagrebu, pravilna ishrana može pomoći u jačanju imunog sistema i smanjenju upalnih procesa u telu koji dodatno pogoršavaju alergijske reakcije.Hrana koja olakšava simptome alergijaJedan od najvažnijih nutrijenata u borbi protiv alergija jeste vitamin C, koji deluje kao prirodni antihistaminik. Hrana bogata ovim vitaminom, poput crvene paprike, peršuna, kivija i citrusnog voća, može doprineti smanjenju nivoa histamina u organizmu, čime se ublažavaju simptomi kao što su curenje nosa i suzenje očiju.Luk je još jedna korisna namirnica jer sadrži kvercetin, moćan biljni antioksidans koji deluje protivupalno i stabilizuje ćelijske membrane, sprečavajući oslobađanje histamina. Slično deluje i ananas, zahvaljujući bromelainu, enzimu koji pomaže kod upala i otoka, naročito u disajnim putevima. Zeleni čaj, beli luk i kurkuma takođe se preporučuju zbog svojih protivupalnih svojstava.Hrana koja može pogoršati simptome alergijaMeđutim, nije sva hrana korisna u ovom periodu. Osobe koje su alergične na polen breze, na primer, mogu doživeti takozvane unakrsne reakcije nakon konzumacije određenog voća, kao što su jabuke, breskve, šljive i lešnici. Ove namirnice sadrže proteine slične onima u polenu, pa ih organizam alergične osobe može prepoznati kao alergene. To može izazvati svrab usne duplje, oticanje jezika ili nelagodnost u grlu neposredno nakon jela.Zato nutricionistkinja Miletić Gospić savetuje osobama koje pate od alergija da prate reakcije svog tela na određene namirnice i da vode dnevnik ishrane tokom sezone alergija. Takođe preporučuje konsultaciju sa lekarom ili nutricionistom kako bi se ishrana mogla individualno prilagoditi i dopuniti suplementima ako je potrebno.Na kraju, važno je istaći da balansirana ishrana bogata antioksidansima, vlaknima, zdravim mastima i dovoljno tečnosti može doprineti boljoj otpornosti organizma, smanjenju upalnih procesa i lakšem podnošenju alergijske sezone.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar