Početna » Kako najbolje da iskoristite avokado: Donosimo super ideje za slana i slatka jela

Kako najbolje da iskoristite avokado: Donosimo super ideje za slana i slatka jela

by admin

Iako volimo avokado, obično nam za pripremu doručka nije potreban ceo, već samo pola. No, to često nije praktično jer ostatak avokada brzo oksiduje, poprimajući neželjenu braonkastu boju…  Da se to više ne bi dešavalo i da ne biste bacali ovu dragocenu namirnicu, u nastavku otkrijte kako možete produžiti rok avokadu i iskoristiti ga za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela.Kako sprečiti da avokado oksiduje?Pre svega, treba napomenuti da je kiseonik najveći neprijatelj isečenog avokada. Kao i kod jabuke i krompira, nož oštećuje biljne ćelije. Enzimi koji su dodati su „zarobljeni“ u ćelijama i počinju da reaguju sa kiseonikom, pa avokado menja boju.Preporučujemo da polovinu sa preostalom košticom sačuvate za kasnije i da ne gulite koru, kako bi što manje avokada bilo izloženo kiseoniku. Prelijte ga isceđenim limunom, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider, piše Miss7.Niska temperatura će takođe usporiti nastanak smeđih mrlja, ali ne zadugo. Ovim postupkom možete sebi kupiti dan-dva, tek toliko da razmislite koji novi recept želite da isprobate.Foto: Shutterstock/sweet marshmallowŠta raditi sa ostatkom avokada?Odabir recepta prvenstveno zavisi od toga da li ste više ljubitelj slanog ili slatkog. Ako spadate u prvu kategoriju, preporučujemo vam da preostalu polovinu iskoristite za pripremu viralnog toplog sendviča sa tunjevinom i avokadom. Gotovo je za kratko vreme, a poslužiće kao doručak, bogata užina ili brzi ručak.Ljubitelji palačinki biće oduševljeni slanom varijantom sa avokadom, koja se može kombinovati sa poširanim jajetom, suhomesnatim proizvodima i pavlakom. Oni koji više vole tortilje mogu ostatak avokada umotati u ukusan obrok sa piletinom i spanaćem.U slučaju da u vašem domu volite slatkiše, predlažemo da se počastite kuglicama sa avokadom. Osim što su zaista brzo spremne za serviranje, dobra vest je da mogu da ostanu u frižideru danima, a pogodne su i za zamrzavanje. Alternativa je odličan krem od avokada, mleka i meda, koji je spreman za serviranje bukvalno za 3 minuta.U svakom slučaju, ako vam ostane pola avokada, uz ove savete sigurno vam neće propasti. Ako ništa drugo, uvek možete da napravite dobri stari gvakamole. Prijatno!Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Slični članci

Ostavite komentar