Brojna istraživanja utvrdila su da prethodno bacan nusproizvod proizvodnje maslinovog ulja sadrži brojna svojstva blagotvorna za zdravlje.Maslinovo ulje – opisano kao ‘tečno zlato’ u Homerovoj ‘Ilijadi’ – poznato je po svojim zdravstvenim prednostima. Ne samo da je ukusno, već je i protivupalno, dobro za creva, korisno za srce, a može nam pomoći i da se osećamo srećnije i živimo duže, piše Guardian.Međutim naučnici sada usmeravaju svoju pažnju na mutni, smeđi i prethodno odbacivan nusproizvod njegove proizvodnje – otpadnu vodu iz mlina za masline – i otkrili su da bi to mogla biti još snažnija superhrana.Otpadne vode, vodenasti talog, ostaju nakon što su masline samlevene i njihovo ulje odvojeno.Foto: Shutterstock/Michele UrsiIstraživanja su pokazala da mogu pomoći u oporavku nakon vežbanja, poboljšati metabolizam te imaju potencijal da pomognu kod nekih kardiovaskularnih i neuroloških stanja.Nakon što su čuli reakcije uzgajivača maslina koji su otpadnu vodu počeli da piju iz zdravstvenih razloga, naučnike je to zaintrigiralo i počeli su sa istraživanjem.Po njima je ova tamna, gorka i zamućena tečnost jednako – a možda i više – hranljiva od dobijenog ulja.Otpadna tečnost puna zdravih biljnih jedinjenja i fitohemikalijaSmatra se da otpadne vode iz proizvodnje maslinovog ulja sadrže najmanje 10 puta veću količinu fitohemikalija od ekstra devičanskog maslinovog ulja, a koje se smatra njihovim bogatim izvorom.Italijanska naučnica Adriana Albini, prva Italijanka koja je izabrana u upravni odbor Američke organizacije za istraživanje raka, proučava je poslednjih 10 godina.Sa svojim timom sprovela je brojne studije o ekstraktu maslina i otkrila da on može biti od pomoći u prevenciji i lečenju određenih vrsta raka, uključujući rak pluća, prostate, debelog creva i dojke.„Biljke ne mogu da trče. Njihova jedina odbrana je proizvodnja sekundarnih ili tercijarnih metabolita, koji štite od parazita. Mnogi od tih metabolita su otrovi i znamo da u određenim koncentracijama otrovi mogu biti terapeutski.Arsen, na primer, može biti od pomoći u lečenju leukemije. Ideja je da nam ovi metaboliti mogu pomoći u odbrani od raka. Ono što biljke koriste za svoje zdravlje možemo i mi za svoje“, zaključuje naučnica.Konzumiranje hrane bogate ovim korisnim hemikalijama biljnog porekla, poput one u mediteranskoj ishrani, povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja bolesti.Pronađen u maslinama i maslinovom ulju, hidroksitirozol bi, kako su pokazala istraživanja, mogao pomoći zdravlju mozga i srca, kao i smanjiti upale, što je dobro za celokupno zdravlje.To je ono što je Albini ponajviše zainteresovalo za proučavanje otpadnih voda nastalih u proizvodnji maslinovog ulja, kao i njihove konzistencije.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
93