Iako većina ljudi želi da vodi računa o ishrani, u današnje vreme često nije lako proceniti šta je zaista zdravo i dobro za nas. Nutricionisti i dijetetičari otlkrivaju koje „zdrave“ namirnice uopšte nisu toliko zdrave kao što se misli…Ako ste na putu ka zdravoj ishrani, verovatno znate da su određene namirnice, poput svežeg voća, povrća i integralnih žitarica, među najboljim izborima. Ali kada krenete dalje, posebno kada su u pitanju industrijski proizvodi, stvari postaju komplikovanije…Problem proizilazi iz tvrdnji koje proizvođači često stavljaju na ambalažu upakovanih proizvoda, kao što su „malo šećera“, „visoki sadržaj vlakana“, „biljnog porekla“ ili „organsko“, koje bi trebalo da ukažu na to da je proizvod zdrav. Međutim, nutricionisti kažu da to nije uvek slučaj, piše Index.hr.„Mnogi od ovih izraza čine da zvuči kao da je proizvod zdrav, ali kada pogledate listu sastojaka i nutritivne vrednosti, shvatićete da to uopšte nije dobar izbor“, objašnjava dijetetičarka Šeri Nelson.Iako nutricionisti upozoravaju da ne treba svu hranu označiti kao dobru ili lošu, važno je shvatiti da neki gotovi proizvodi možda nisu tako zdravi kao što mislimo. U nastavku otkrijte neke od njih:Namirnice koje uopšte nisu toliko zdrave kao što se misliGranola pločiceGranola pločice se često smatraju zdravim zbog povezanosti sa celim žitaricama, orašastim plodovima i suvim voćem. Međutim, mnoge sadrže velike količine šećera, rafinisanih žitarica, hidrogenizovanih ulja i veštačkih aroma i boja. Takođe su ponekad bogate kalorijama, a siromašne proteinima i vlakanima koji vas duže drži sitim. Nelson preporučuje da uporedite različite granola pločice i izaberete one sa najnižim sadržajem šećera, najviše vlakana i sa listom celovitih sastojaka.Foto: Shutterstock/evrymmntVoćni jogurtJogurt se često reklamira kao visokoproteinska, niskokalorična opcija, ali u prodavnici možete naći razne vrste. Mnogi voćni jogurti puni su šećera, veštačkih zaslađivača i veštačkih aroma. Preporučuje se da izaberete jogurt bez ukusa ili barem onaj sa najmanjim sadržajem šećera. Američko udruženje za srce preporučuje da muškarci ne unose više od 36 grama (9 kašičica) šećera dnevno, a žene ne više od 25 grama (6 kašičica). Ali istraživanja pokazuju da organski jogurti mogu da sadrže u proseku 13 grama šećera po čaši.Suhomesnati proizvodi Ćureća ili pileća šunka se često preporučuju kao zdrava užina pre ili posle treninga, ali nisu svi naresci jednakog kvaliteta. Neki mogu da sadrže mnogo soli, a malo proteina. Takođe ponekad sadrže nitrate i nitrite, koji su povezani sa rakom, prema Klivlendskoj klinici. Svetska zdravstvena organizacija klasifikuje prerađeno meso kao kancerogeno. Bolje je izabrati sveže kuvano, neprerađeno meso ili suhomesnate proizvode sa malo soli.Kokosovo uljeKokosovo ulje može biti dobro za kosu i kožu, ali nije najbolji izbor za kuvanje. Bogat je zasićenim mastima, koje mogu podići holesterol, uzrokujući nakupljanje masnoće u arterijama i povećavajući rizik od srčanih oboljenja. Maslinovo ulje, ulje kanole i ulje avokada su zdraviji izbor jer je uglavnom reč o nezasićenim mastima.SokoviSokovi koji se kupuju u prodavnici često sadrže dodatak šećera i drugih aditiva, pa je uvek bolje pojesti celo voće koje sadrži vlakna. Na primer, jedna šolja soka od pomorandže može da sadrži oko 8 grama šećera, a sok od jabuke čak 10 grama.Foto: Shutterstock/Abdul Razak LatifZamene povrća za mesoSmanjenje konzumacije mesa može biti korisno za zdravlje, ali mnoge biljne zamene za meso sadrže previše šećera, soli i masti, a neke su i ultraprerađena hrana.Organske grickaliceKeks, čips i druge grickalice sa oznakom „organsko“ mogu da odaju utisak da su zdravije, ali često imaju isto toliko šećera, nezdravih masti i kalorija kao i obične verzije.Manje zdrave opcije mogu biti deo ishrane, ali u umerenim količinama, dok bi većinu jelovnika trebalo da čine „celovita, sveža i minimalno prerađena hrana“, zaključuje Nelson.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.
18